IBASQUE.COM

ONGI ETORRI

STOLPERSTEINE A GRANOLLERS (pedres que fan ensopegar)

Nov 7, 2021

Les Stolpersteine són, en alemany, les «pedres que en el camí poden fer ensopegar al caminante».
L’artista alemany Gunter Demnig va començar aquest projecte amb la finalitat de no oblidar el destí de tants centenars de milers d’éssers humans que van ser deportats o assassinats pels nazis.
L’obra són llambordes de ciment de 10x10x10 centímetres que en la seva part superior porten incrustada una placa de llautó on es troben gravats les dades essencials de la persona que es commemora en cadascun d’ells. Foto del Demnig à Granollers:Les llambordes o Stolpersteine es col·loquen en les voreres, davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o van treballar abans de ser empresonades o deportades. L’objectiu de l’artista és que les persones que passegen per la zona, en percebre aquest regruix i aquesta placa, detinguin la seva marxa durant un instant i s’inclinin (senyal de respecte) per a llegir el que està escrit.
És doncs una fusió d’art i memòria, amb la finalitat de recordar la barbàrie nazi i no tornar-la a repetir. Ja ha col·locat més de 50.000 en 21 països europeus.
Navàs va ser a Catalunya, en 2015, la primera localitat on es va col·locar una d’aquestes pedres. Després s’han col·locat en Palá de Torroella, Manresa, Castellar del Vallés, Girona, Sabadell, Olesa de Montserrat, Guiamets, Cervera…, i també Granollers.

 

 

El dia 28 de gener de 2018 va tocar el torn de Granollers, l’homenatge es va realitzar la setmana en què es rememorava el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust i també l’any en què se celebraven els actes de commemoració de 80è aniversari del bombardeig de Granollers. Es van col·locar 7 Stolpersteine en memòria de set veïns de Granollers que van ser deportats a camps nazis de concentració.Per a això, va venir Günter Demnig que els va col·locar amb assistència de familiars i descendents de les víctimes:

1.- Carrer Tarafa, (92) on vivia Josep Pibernat
2.- Carrer de Girona, 60, on vivia Artur Masjuan


3.- Carrer Josep Umbert i Ventura, 67, prop, de parada de bus, última adreça coneguda de Pere Giner.
4.- Carrer Álvarez de Castro, 3,  on vivia Francesc Abelló
5.- Carrer Ricomà, 53, on va viure Francesc Mompart.
6.- Carrer Sant Jaume, 57, últim domicili de Miquel Jané
7.- Plaça de les Olles,3,  on vivia Josep Pont.

Vídeo de l’homenatge (Ajuntament de Granollers) :

Més informació:

PROYECTO STOLPERTEINE (“Piedras que hacen tropezar”), UN MOMUMENTO MUNDIAL PARA NO OLVIDAR A LAS PERSONAS ASESINADAS POR EL GENOCIDIO NAZI Y LA DICTADURA FRANQUISTA